Hastaların genel olarak diş beyazlatma hakkında kendi kendilerine sordukları soruları derleyerek bir makale hazırlamayı düşündük. Umarız bu makalemizden bilgi edinebilirsiniz.
Dişlerim Nasıl Daha Beyaz Olur?
Günümüzde bir çok yöntem ile dişlerinizin daha olabilir. Amacınız dişlerinizin yüzeyine bir madde sürerek beyazlaşması ise, bunun adına “Diş Beyazlatma yada ( Bleaching ) diyoruz. Diş beyazlatmanın başarılı olabilmesi için öncelikle dişlerinizin neden renklendiğinin bilinmesi gerekir. Bu yüzden diş hekiminize danışmalısınız.
Diş Renklenmeleri Neden olur?
En önemli sebebi alışkanlıklarımızdır. Yediklerimiz ve içtiklerimiz diş dokusunun içinde biriktikçe diş rengimiz değişmeye başlar. Dişlerimizi iyi fırçalamamaya bağlı renklenmeler olabildiği gibi, bazı gıdaların boyutları çok küçük olduğu için diş macunu ile fırçalamak bunları çıkarmayabilir. Özellikle ülkemizde çok tüketilen çay, kahve, nikotin, alkollü ve gazlı içecekler ile bitki çayları bunlara örnek olarak gösterilebilir. Bunların haricinde diş renklenmelerinin bir çok sebebi vardır. Bunların arasında dişinize gelen bir darbenin zamanla o dişinizin renginin koyulaşmasına neden olduğu gibi aşırı flor ( Diş Macunu ) kullanımına bağlı olarakta diş renkleriniz değişebilir. Kullandığımız ilaçlar antibiyotikler ve ağız gargaraları ile bazı dolgu maddeleri diş minesinin zarar görmesine ve renginin değişmesine neden olabilmektedir.
Her Diş Beyazlar mı ?
Anlattığımız diş renklenmeleri sebeplerini ve temeldeki sebepler göz önünde bulundurulduğunda cevap “EVET” tir. Diş minesinin bir kısmı yada tamamen zarar görmesi ve renklenen diş metalik değil ise diş beyazlatma mümkün olmaz ve yapılmaması gerekir. Bunun dışında, diş hassasiyeti olan hastalar, dişinde çürük olan hastalar, hamileler de , 18 yaş ve altındaki hastalar ile aşırı sigara tüketen hastaların diş beyazlatma tedavisi yaptırmamaları gerekir.
Her Tür Diş Beyazlatıcı İşe Yarar mı?
Diş renklenmelerinizin derecesine göre bazı durumlarda sonuç alınabilir. Fakat çok düşük konsantrasyonlarda olduğu için bu dişleriniz için yeterli olmayabilir.
Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir mi?
Diş hekiminizin kontrolü altında yapıldığı süre bu soruya cevabımız HAYIR olacaktır. Dünyanın bir çok yerinde çeşitli kozmetik firmalarının diş beyazlatma ile ilgili günlük kullanıma sunduğu ürünler vardır. bu ürünler uzun süreli ve bilinçsiz kullanıldığında diş eti ve diş dokusuna ciddi zararlar verebilmektedir. Bu gibi diş beyazlatıcı kozmetik ürünleri kullanıldığında çok dikkatli olunmalıdır.
Diş Beyazlatma Uygulaması Ne Kadar Sürer?
Renklenmenin derecesine bağlı olarak bir seansta sürebilir, 6 ayda. Muayenehane uygulama süresi haftada bir kere olmak üzere 4 defa olabilir. Ev uygulamalarında ise 6 ayda bir olarak uygun bir beyazlatma yapılabilir.
Beyazlatılan Dişler Eski Rengine Geri Döner mi?
Bazı durumlarda hastanın alışkanlıkları göz önünde tutulduğunda bu soruya cevabımız EVET olabilirdi. Fakat eğer öyle olsaydı böyle bir tedavi tekniği dünyada olmazdı. Diş hekiminizin size vermiş olduğu bilgiler ile alışkanlıklarınızı sınırlayarak beyazlayan dişlerinizin beyaz görünümünü koruyabilmek mümkündür.